Gunter Demnig op bezoek in De Bilt
Gunter Demnig op bezoek in De Bilt
Maandag 22 april was een bijzondere dag voor de Stichting omdat Gunter Demnig zelf naar De Bilt kwam om hoogstpersoonlijk 18 struikelstenen te plaatsen.
Gunter Demnig maakt twee keer per jaar een tour door Nederland waarbij hij in vijf dagen tien plaatsen bezoekt. De oorspronkelijke opzet was dat hij de eerste struikelstenen zelf komt plaatsen en dat daarna de lokale groep de volgende stenen kan leggen. Volgens die methodiek zou hij in november 2020 de eerste struikelstenen in onze gemeente komen plaatsen maar de corona pandemie heeft die plannen toen doorkruist. Zijn bezoek is enkele keren uitgesteld maar wij hebben in de tussentijd wel de stenen mogen bestellen en zelf kunnen plaatsen. In drie series hebben wij zo in 2020, 2021 en 2022 in totaal 60 struikelstenen kunnen plaatsen. De vierde serie van 24 stenen konden we eindelijk koppelen aan een bezoek van de grote meester zelf.
In de ochtend had de 76-jarige Demnig eerst al struikelstenen geplaats in Ermelo en wij hadden met hem afgesproken bij Hotel De Biltse Hoek. Hij kwam daar aanrijden in zijn bestelbus, vol met straatmakers gereedschap. Hij was zonder verder gezelschap en heeft daarna alles eigenhandig gedaan: rijden en het plaatsen van de struikelstenen.
Hij werd verwelkomd door het bestuur van de Stichting, door Jan Dijkkamp die voor technische ondersteuning zorgde en door Donald Noorhoff die zorgde voor foto- en videoregistratie. Demnig draagt nagenoeg ononderbroken zijn hoed, heeft een rustige en vriendelijke uitstaling en vertelt graag en uitgebreid over zijn Stolpersteine project. Met trots vertelt hij dat diep in Rusland bij de Kaukasus de meest oostelijk gelegen Stolperstein ligt, de meest noordelijke ligt bij de Noordkaap en de meest zuidelijke in Palermo op Sicilië. In de gebieden daartussen liggen nu meer dan honderdduizend Stolpersteine, zonder dat hij een exact getal kan noemen.
Het project is zo groot geworden dat hij nu onmogelijk meer alle stenen zelf kan maken. Het maken van de struikelstenen is nog steeds handwerk waarbij iedere letter met een stans in het messing wordt ingeslagen. Daarvoor bestaan inmiddels vier werkplaatsen, één daarvan bevindt zich in Amsterdam in de tuin van het Goethe instituut aan de Keizersgracht. Gunter heeft als beeldend kunstenaar ook nog ander vrij werk gemaakt in zijn atelier in Duitsland maar met dat vrije werk is hij gestopt.
Na een lunch in De Biltse Hoek toog het gezelschap naar het gemeentehuis voor een ontvangst door wethouder Krischan Hagedoorn. Eerst een groepsfoto op het bordes van Jaglust en vervolgens een ontvangst binnen. Het was toen wel tijd geworden om écht aan het werk te gaan. Het eerste adres was tegenover Jagtlust: Soestdijkseweg 180. Demnig weet van aanpakken, hij licht een stoeptegel op en zaagt er zo nodig een stuk uit met de accuzaag die hij in zijn busje heeft. De stenen worden gelegd en enigszins gefixeerd met een cement-speciemengsel. In ongeveer een kwartier heeft hij het voor het elkaar en staat hij klaar om naar het volgende adres te gaan. Er is dus maar beperkte ruimte voor toespraken of ander ceremonieel en dat hadden we in onze planning ook zo verwerkt. Volgens het gebruik dat wij hebben ontwikkeld hebben de aanwezigen ter afsluiting allen een kleine steen gelegd bij de zojuist gelegde struikelstenen, ter herdenking en als eerbetoon aan de slachtoffers.
Demnig heeft vervolgens ook struikelstenen geplaats bij Dr Letteplein 4 , Leyenseweg 36 en Mozartlaan 23. In totaal 18 stenen. Om 16.00 uur is hij verdergegaan naar de volgende gemeente op zijn route. Zijn werk zat er voor die dag op, de volgende ochtend was het de beurt aan Uitgeest.